VÄXTHUSET

Har du en scenkonstnärlig idé som du gått och funderat på? En skiss på en text, ett performance, en koreografi, en scen du vill spela eller regissera? Kom och testa den på en av våra växthusträffar!

 

UNGATURS NÄSTA VÄXTHUSTRÄFF ÄGER RUM SÖNDAG 8 APRIL KL 14.00 – 17.00 I SKARPNÄCKS KULTURHUS! 

 

GRATIS, INGEN FÖRANMÄLAN KRÄVS, VI BJUDER PÅ FIKA! 

 

PÅ SCEN:

 

//CHARLIE WINBLADH OCH OLIVIA BJÖRNER//CLUEDO//

Charlie och Olivia är 17 år och går andra året på Stockholms Estetiska gymnasium. De skriver just nu på sin första pjäs tillsammans, inspirerad av spelet Cluedo. ”Fyra personer i överklassmiljö befinner sig på en invigningsfest för ett nytt hotell. Intrikata relationer, en företagshemlighet och ett mord – vem är den skyldiga?”

Charlie och Olivia har skrivit manus sedan i höstas och medverkar i VÄXTHUSET för femte gången för att läsa och testa vidare kring manus och uppsättningsidéer.

 

//KOLLAPS // SALOME//

Gruppen KOLLAPS består av 9 unga skådespelare som är mitt i sitt första projekt ”Salome”. Projektet är ett kreativt experiment där gruppen har sammanflätat Salome av Oscar Wilde och Flicka i gul regnjacka av Jon Fosse. Utifrån dessa två pjäser har ett collagearbete resulterat i ett manus där Jon Fosses pjäs bidrar med djup och skildrar ett underliggande skeende till Oscar Wildes episka Salome.
Kollaps har tidigare medverkat i VÄXTHUSET vid fyra tillfällen och ingår i UngaTurs mentorsprogram. Under träffen kommer gruppen att spela upp ett antal skisser på scener ur föreställningen.

 

 

//KAROLINA WILLEBRAND VINNBERG// OFELIA 2.0 – VÄRLDENS MINST SPELADE PJÄS//

Det  är slut på Hamlets lidande och dags för Ofelia att vakna till liv. Dags för Ofelia att säga det som aldrig blev sagt och dags för Hamlet att ta lite skit. Efter förra årets kraftfulla och fortfarande ekande #metoo-våg får till och med Ofelia kraft att resa sig ur sin grav för att sätta ett av våra mest omtalade manliga genier på plats. Ofelia 2.0 är en monolog om att återta makten över sitt eget värde, om att läka sina sår och frigöra sig från en destruktiv relation.

Karolina medverkar i VÄXTHUSET för första gången. Under träffen kommer hon presentera sin idé och läsa lite ur monologen hon skriver på. Hon önskar feedback på innehåll och form och konkreta tips för att förverkliga sitt projekt.

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

VÄXTHUSET är ett nytt projekt inom UngaTur som vänder sig till dig som är mellan 16 –25 år.

 

VÄXTHUSET är just vad ett växthus är – ett utrymme där saker kan gro och växa i en skyddad miljö. Det är till för unga personer som vill utvecklas konstnärligt. Poängen med VÄXTHUSET är att du kommer till oss med en idé som inte är färdig. Det kan vara en tanke, ett ord, ett danssteg. Syftet är att du ska ha chans att utvecklas konstnärligt med hjälp av feedback utifrån i ett tidigt skede i ditt skapande.

En växthusträff fungerar som en öppen scen med en enkel föranmälan. På plats får du testa att framföra din idé för en liten publik varav konstnärer från UngaTur alltid är en del av den. Publiken kan efter ditt framförande ge dig den feedback du önskar. Du är sedan välkommen tillbaka på flera träffar där du kan visa vidareutvecklingen av ditt verk. Det finns också möjlighet att anmäla sig till VÄXTHUSETS mentorsprogram, där du kan få handledning av konstnärer utvalda av UngaTur. (Mentorsprogrammet har ett begränsat antal deltagare per år, men alla är välkomna att söka.)

 

KOMMANDE TRÄFFAR: 

8 april, Skarpnäcks Kulturhus
13 maj, Turteatern
3 juni, Skarpnäcks Kulturhus

 

Alla träffar äger rum kl 14-17.

 

Anmäl dig/er till våra framtida träffar genom att mejla vaxthuset@ungatur.se
där du/ni beskriver vem du/ni är, vad du/ni har för idé och vad som behövs i teknikväg. 

 

VILL DU VARA MED SOM PUBLIK OCH GE FEEDBACK TILL ARTISTERNA? KOM PÅ DÖRREN ELLER MAILA bokning@ungatur.se! EVENTET ÄR HELT GRATIS! 

 

VÄXTHUSETs  syfte är att lyfta fram och stötta framtidens scenkonstnärer. UngaTur har sedan starten fungerat som plantskola för unga konstnärer varav många idag arbetar som framgångsrika scenkonstnärer runtom i landet. För att lyfta detta ändamål till en ny nivå lanserar nu UngaTur VÄXTHUSET, inspirerat av liknande koncept på bla. Battersea Arts Center i London.

 

VÄXTHUSET drivs med startstöd från Kulturbryggan och samarbetar under 2018 med Skarpnäcks Kulturhus och ABF.

 

Spara

Spara

Spara