FOLKMUSIKENS BEYONCÉ

Välkommen till en hejdlös kulturkrock mellan popstjärnan och knätofsen. Här bjuds på ett smakprov från föreställningen Folkmusikens Beyoncé (som har urpremiär på Bastionen i Malmö 18/8). En storslagen enkvinnsshow, ett folkmusikaliskt fyrverkeri, en ogenerad kärleksförklaring till divan.

Folkmusikens Beyoncé är en folkmusikalisk tolkning av Beyoncé som fenomen – röstekvilibrist, dansenergi, musikproduktion deluxe, ljusexplosioner, videoprojektionsfrosseri, trendsättare, sexsymbol, feminist, aktivist, underbarn, moderskap, sviken, stark, mäktig… Beyoncé har lyckats skapa sin egen världsordning där hon är drottning. Brita Björs drabbas av hybris och likställer sig med denna fulländade världsartist, med målet att skapa sitt eget universum och ta plats som Queen B.

Utgångspunkten är att analysera Beyoncés konstnärliga uttryck och omtolka det utifrån traditionellt folkligt material, teman igenkännbara från Beyoncé fast sprungna ur en helt annan tid. En scenshow som inspireras av Beyoncés estetik men med utgångspunkt från folkkultur: folkmusik som arrangeras och omarbetas via electronica, danssteg som flörtar med både folkdans och Beyoncé-koreografi, kostym inspirerat av folkdräkt som ändå för tankarna till en Beyoncé-kollektion, och visuella överraskningar i ljussättning och projektioner.

Det blir till en visuell sångshow där allmogekultur möter populärkultur. För folkmusikdiggare, Beyoncéfans och kulturtanter av alla kön, från tonår och uppåt. Fyra konstnärer som kommer ihop sig och skapar ett allkonstverk: Brita Björs – folkmusiker, kompositör, artist. Tove Sahlin – regissör, koreograf, dansare, konstnärlig ledare för Shake it Collaborations. Ida Björs – konstnär, illustratör, folkdräktsinnovatör. Josefin Hinders Sjövall – ljussättare, scenograf, konstnär. 

Längd: ca 40 min. 

Köp biljetter på Kulturbiljetter HÄR

Produktion: Brita Björs i samarbete med Shake it Collaborations
Idé och på scen: Brita Björs
Musik: Brita Björs
Regi och koreografi: Tove Sahlin/Shake it Collaborations
Kostym och rekvisita: Ida Björs
Ljus- och set design: Josefin Hinders Sjövall

Med stöd från: Region Skåne, Malmö stad och Konstnärsnämnden

This entry was posted in . Bookmark the permalink.