DE SISTA VITTNENA

 AffischDe sista vittnena

12/8 kl 21.00, STORAN

Längd: 120 min

”Jag bad dem om en enda sak: att minnas sina barnsliga ord. Sina barnsliga känslor. Att återvända till den tid då de fortfarande var änglar. För jag visste: detta kan inte berättas med andra ord.”
– Svetlana Aleksijevitj

De sista vittnena är en föreställning om att minnas, om att vara barn, men framförallt om att växa upp under pågående krig. En fysisk teaterföreställning baserad på Svetlana Aleksijevitjs intervjuroman med samma namn.

Sommaren 1941. De var barn när kriget kom. Papporna försvann till fronten, mammorna anslöt sig till motståndsrörelsen, partisanerna, eller flydde med sina familjer. Många barn som plötsligt blev föräldralösa hamnade på barnhem. Kriget på östfronten är också barnens historia, men ingen skulle nedteckna den förrän Svetlana Aleksijevitj sökte upp de överlevande och bad dem minnas. Och de mindes. De mindes kriget, svälten, elden, färgerna och alla de människor de mött i krigets fasor. Föreställningen De sista vittnena utgår från Aleksijevitjs intervjuroman med samma namn. 101 intervjuer med människor som upplevde andra världskriget vid östfronten som barn. En stark berättelse som ständigt är aktuell, inte minst idag då många barn åter upplever krig och flykt.

De sista vittnena är en rörelsebaserad teaterföreställning där fysiska uttryck möter starka texter. Ensemblen står för allt från musiken till scenografin. Föreställningen är ca två timmar med paus. Ofarlig rök och blinkande ljus förekommer. Den rekommenderas från 12 år.

Rymdstationen scenkonst är ett självständigt konstnärskollektiv bestående av 13 individer med unika uttryck men den fysiska teatern som gemensam nämnare. Det senaste året har de huserat på Tokalynga Teaterakademi, Teater Albatross mångåriga hemmaplan. Föreställningen De sista vittnena är skapad i nära samarbete med Ulrica Almgård Z, regissör, och Soledad Howe, koreograf.

Skapad i samarbete med Sensus, Nordiska Teaterskolan och Teater Albatross.

För er som är under 18 år är föreställningen gratis, men ni måste boka biljett genom att klicka på biljettlänken nedan.

Av och med: Rymdstationen scenkonst

Regi: Ulrica Almgård Z.

Medverkande:
Koreograf: Soledad Howe
Rymdstationen scenkonst

Spelschema

Fredag 12 augusti

kl 21.00


One thought on “DE SISTA VITTNENA

Comments are closed.