BOYS DON’T CRY

 

När jag grät senast? Oj det minns jag inte. Väldigt längesen i alla fall. Ibland vill jag gråta men det liksom fastnar på väg upp. Här, i halsen. Det känns vasst liksom.

 

Hur gör en när en inte kan sortera, kontrollera eller sätta ord på sina känslor? När en längtar efter närhet men inte riktigt vågar? Eller när ledsamheten förvandlas till ilska?

 

I ett scenrum inspirerat av en elektronisk drömvärld  berättas i BOYS DON´T CRY flera parallella historier. Vi får möta två bröder med en gemensam förlust, två vänner i ett avgörande ögonblick och två skådespelare som försöker minnas och förstå,  och därigenom bevittna situationer där det som syns utanpå inte alltid är detsamma som det som känns inuti.

Hur ska vi tolka Milos kärleksrelation till appen Siri? Kan Anton närma sig sorgen över sin försvunna pappa? Kommer  Ossian och Sami få några views på sina wrestlingvideos? Och kan de verkligen lita på varandra?

 

BOYS DON’T CRY är ett devisat* scenkonstverk där manus bygger på djupintervjuer av 13 pojkar/unga män i åldrarna 12 – 23 år samt skådespelarnas egna erfarenheter. Vi får höra originalmusik av artisten JVM och möta ett scenrum med videoprojektioner i starka färger skapat av scenografen Gloria Hao. Föreställningen är skapad för ungdomar mellan 14 – 19 år.

 

Med föreställningen vill UngaTur inte bara göra ett inlägg i debatten om machokultur utan också erbjuda en konkret lösning för hur en kan arbeta med attitydförändring och normbrytning. Genom ett samarbete med den feministiska organisationen MÄN har vi tagit fram en handledning för efterföljande samtal som ger pojkar redskap att bejaka och kommunicera känslor. Till skolföreställningar medföljer en lärarhandledning och det finns även möjlighet att köpa in workshops med Machofabriken till reducerat pris i samband med bokningar av föreställningen.

– Vi inom MÄN har längre arbetat med maskulinitetsnormer, så för oss är samarbete med teatern ett viktigt redskap för att komma åt kärnan i problemet och beröra emotionellt. Det är först när man öppnar upp för en djupare reflektion som man kan få till verklig förändring, säger Nathan Hamelberg, projektledare på MÄN. Vi har tagit fram ett metodmaterial som skolor kan arbeta med tematiskt och som svarar mot mycket av det läroplanen anvisar i frågor om likabehandling, demokrati och mänskliga rättigheter. Det går ut på att ge ungdomar möjlighet att själva sätta ord på begränsande normer, kränkningar och erfarenheter av att vara offer, förövare eller åskådare i våldsamma sammanhang. Säger Nathan Hamelberg, MÄN.

 

(*Devising är en kollektiv arbetsmetod inom scenkonst som bygger på flera teammedlemmars associationer och egna erfarenheter för att i ett tidigt skede i processen skapa material till ett scenkonstverk. )

 

Urpremiär 12/8 2017 på Turteatern i Kärrtorp.

BILJETTER till kvällsföreställningar köps via Kulturbiljetter.

SKOLFÖRESTÄLLNINGAR ges vardagar vecka 34, 35, 36 klockan 10.00 och 13.00 på Turteatern. Priset för skolor är 100 SEK/elev, med möjlig subvention på 50 SEK/elev från Stockholm stad via Kulan. För mer information om skolföreställningar kontakta verksamhetsledare Siri Nyke, siri.nyke@ungatur.se/ 070-7996946. För att få subventionerat pris boka direkt genom Kulan

 

Föreställningslängd: 90 min + efterföljande samtal 20 min

Produceras med stöd av: Kulturrådet, Stockholm Stads Kulturförvaltning, Stockholms Läns Landsting, samt i samarbete med ABF Stockholm.

Tack till: UngaTurs medlemsgrupp, MÄN, Turteatern och ABF Stockholm.

 

Recensioner:

”Binyam Haile och Joel Dannerup rör sig mellan gestaltande och verklighet, i pjäsen men också i scenrummet. Det är fantastiskt fint skådespeleri. ”

– Dan Hallemar, Expressen

 

”Le Huches tillämpning av en kollektiv metod för framställningen av  pjäsen är väl sammansatt – bra och effektiv teater, helt enkelt.”

  – Loretta Villalobos, Aftonbladet

 

Se på:

”Vi vill undersöka glappet mellan vad man känner och hur det kommer ut.”

Abdul Hibombo, SVT Kulturnyheterna

 

Lyssna:

Kulturnytt i P1 17 augusti

Förmiddag i P4 med Pär Fontander: regissör Aurelia Le Huche och skådespelare Joel Dannerup talar om pjäsen och spelar upp en dialog med appen Siri, 1.33 in i programmet

 

Läs om:

”För mig är tårar ett tecken på att man ger upp och accepterar att man är maktlös. Det känns som en bekant bild av manlig gråt: det okontrollerade flödet som inte nödvändigtvis kommer när man är som ledsnast, utan när kroppen inte längre kan bära det. ”

Adam Svanell, SvD (går bara att läsa med SvD premium)

 

” Så ska nya pjäsen få män att gråta”

  Saga Elgenstierna, Stockholmdirekt

 

”Teater ska ge redskap mot begränsade machokultur”

Hanna Westerlund, Fria Tidningar

 

”Pojkar gråter visst, eller?”

 Clara Lee-Lundberg, ETC

 

”Om man tittar på våldsstatistik och dylikt ser man att det är hos dem problemet ligger. Det är männen som är problemet. Vill vi gå vidare måste vi rota runt där. Det kan man göra på flera sätt, personligen tror jag på ett empatiskt och lösningsorienterat förhållningssätt. Att försöka prata om det på ett sätt som faktiskt kan kommunicera till unga killar. Hitta ett tilltal som de kan ta till sig. Det kan upplevas provocerande att ge män plats, för att de redan har så mycket plats. Men frågan är på vilket sätt någon tar plats och vad det ger, säger Aurelia Le Huche.”

Rojin Pertow, Fria Tidningen,

Av: UngaTur

Regi: Aurelia Le Huche

Manus: Aurelia Le Huche med ensemble

Medverkande: Binyam Haile, Joel Dannerup

Scenografi och ljus: Gloria Hao

Kostym: Sofi Gregersdotter

Musik och ljud: JVM (Marko Lazarević)

Teknik: Joel Dannerup

Regiassistent: Alica Tserkovnaja

Konsult dramaturgi: Josephine Wistedt

Ljuskonsultation: Sofia Linde

Snickeriarbete: Jonatan Lennman

Producent: Sofia Anner

Kommunikatör: Emma Lundqvist

Grafisk formgivning: Lisa Dalenius

Föreställningsfoto: Rebecka Holmström

Produktion: UngaTur

Verksamhetsledning och förproduktion: Siri Nyke

Spelschema

Lördag 12 augusti

kl 19.00

Onsdag 16 augusti

kl 19.00

Torsdag 17 augusti

kl 19.00

Lördag 19 augusti

kl 19.00

Lördag 26 augusti

kl 19.00

Torsdag 31 augusti

kl 19.00

Lördag 9 september

kl 19.00